onsdag 3. oktober 2012

Middelalderdiktningen har vert en tydelig inspirasjon


Middelaldersk diktning har eksistert i lang tid. Helt siden de første historiene ble fortalt under middelalderen frem til i dag. På middelalderen kom høvisk litteratur til. Denne typen litteratur fikk stor vekst under middelalderen. Det var en muntlig litteratur som ble fortalt om og om igjen helt frem til 1800-tallet da den ble skrevet ned.
Fil:Cinderella 1865 (6).png
Askepott

Den høviske litteraturen er enn litteratur som omfatter et riddermiljø der enn ung mann skal kjempe seg frem til sin elskede prinsesse. Et hovedtema i den høviske diktinga er livslang og gjerne skjebnebestemt kjærlighet mellom mann og kvinne(Høvisk Litteratur).Ofte var denne en slags ulovlig kjærlighet som ikke skulle forekomme. Denne type tema finner man overalt den dag i dag. Slik som i Askepott og Titanic. I askepott blir en rik liten jente tvunget til å tjenestepike i sitt eget hus av sin rike stemor. Hun lever et tungt og kjedelig liv og jobber hver dag. Så reiser hun på ballet til prisen og han redder henne fra alt det vonde. De lever i kjærlighet og lever lykkelig i alle sine dager.


Det samme skjer i Titanic. Hvor den fattige gutten akkurat vinner en billett til Titanic. Her ser vi også et stort skille mellom fattig og rik. Her klarer gutten å vinne hjerte til den vakre kvinnen som han blir forelsket i. Han redder henne fra å hoppe fra båten og da finner de kjærligheten. Denne typen kjærlighets klisjé går igjen i mange historier og filmer og er prega av denne skjebnebestemte kjærligheten mellom en man og en kvinne.

Andre tydelige inspirasjoner er i andre medier som tar utgangspunkt i middelalderen. Kjente filmer og serier som Ringenes Herre, Game of Thrones, Robin Hood og ett stort antall andre lignende filmer og serier. Det samme gjelder i tegneserier og dataspill. Man har for eksempel Hårek som er en kjent humoristisk tegneserie. Dataspill som Skyrim, Ringenes Herre, World of Warcraft er bare få av mange døme på dataspill inspirert av middelalderen.
Skryrim 

File:WoW Box Art1.jpg
World of Warcraft

Dataspill er et veldig godt eksempel på et media som er inspirert av middelalderen. Enn vanlig type dataspill er "RPG" (Roleplayinggame) som går ut på å spille rollen som en helt eller en viktig karakter. Her tar ofte spillet utgangspunkt i middelalderen og man får virkelig oppleve middelalderen på en ny og egen måte.

Man finner denne inspirasjonen overalt og det er en tid som vi liker å lage filmer, dataspill, fortellinger, serier, tegneserier og bøker av. Temaene som høvisk litteratur tok opp er så relevante og gode at man bruker dem også i dag. Det var ikke alle som ble ridder, og det var stor forskjell mellom fattig og rik. Derfor ble historiene en måte de fattige og mindre heldige kunne forestille seg og "trøste" seg med. Ønsketanker som de ville gjøre virkelige. De lagde fortellinger som overlevde i mange århundrer. Inspirasjonen kom fra realiteten men ble ofte sterkt overdrevet og pyntet på. Det var denne realiteten man i dag kan overdrive, pynte på, finne på nye ting, dikte og fantasere. Det er nettopp her fantasy-sjangeren dukker opp. Man fantaserer ut fra middelalderens realitet og man kan lage sine egne unike fortellinger og historier. Slik som for eksempel Ringenes Herre. Her spiller fantasy en stor rolle og det ville ikke vert det samme uten.

Utfra dette har man laget enorme mengder med historier og fortellinger som er inspirert av middelalderdiktningen. Det som den gang var tema i historiene passer godt inn den dag i dag. Temaene passer til begge kjønn og har ulike kvaliteter som tilfredsstiller ulike folk med ulike personligheter. Dette har blant annet gjort at vi den dag i dag, fortsatt finner middelalderdiktningen og dens inspirasjon viktig og interessant.




























Kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:WoW_Box_Art1.jpg
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Cinderella_1865_(6).png
http://no.wikipedia.org/wiki/RPG
http://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5rek_den_hardbalne
http://no.wikipedia.org/wiki/H%C3%B8visk_litteratur
http://no.wikipedia.org/wiki/Middelalderens_litteratur
http://no.wikipedia.org/wiki/Drama
http://snl.no/fantasy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar